Weer en beste reistijd voor San Sebastian

Hoewel San Sebastian in Spanje ligt, is het klimaat voor veel toeristen niet de belangrijkste drijfveer om een bezoek aan de stad te brengen. Iedereen die ooit in het Baskenland geweest zal het opgevallen zijn dat het een bijzonder groene provincie is. Dit betekent natuurlijk dat de gemiddelde neerslagcijfers er behoorlijk hoog zullen liggen. Toch zijn de bekende beelden van San Sebastian dat de stranden vol liggen met mensen en dat de stad baadt in de zon. Dit, omdat ondanks dat het er ongeveer de helft van alle dagen regent, de wolken snel plaats maken voor de zon en weer kunt genieten van het aangename weer. De meeste inwoners van de stad trekken zich niet veel aan van een buitje en blijven soms zelf stoïcijns op het strand liggen.Het klimaat van San Sebastian

San Sebastian heft een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging aan de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat er in San Sebastian weinig tot geen echte weersextremen voorkomen. Natuurlijk kan het er een keer flink waaien of kan het kwik boven de veertig graden Celsius uitkomen, maar dit zijn uitzonderingen. Opvallend is wel dat de gemiddelde neerslag in San Sebastian hoger ligt dan in de meeste Spaanse plaatsen. Dit komt door de ligging van de stad achter de bergen en heuvels van het Baskenland. De grote hoeveelheden neerslag zorgen er op hun beurt weer voor de nodige verkoeling. Dit is vooral in de zomerperiode geen overbodige luxe. Door het afkoelende effect van de Golf van Biskaje ligt de gemiddelde dagtemperatuur in San Sebastian iets lager dan in veel andere Spaanse steden.

Zomers in San Sebastian

De zomermaanden zijn bij de meeste toeristen de populairste periode om een bezoek aan San Sebastian te brengen. De kans op langdurige neerslag is in deze maanden op zijn kleinst en de gemiddelde dagtemperatuur op zijn hoogst. In San Sebastian kun je net als in steden als Barcelona en Valencia in de zomermaanden een stedentrip combineren met heerlijk relaxen op het strand. Het dagelijks leven in San Sebastian speelt zich in deze maanden af of in de buurt van het strand. De meeste inwoners van San Sebastian beginnen hun dag met een wandeling langs de boulevard om vervolgens een frisse duik in de Golf van Biskaje te nemen. Daarna is het genieten van de zon op het strand en in de buurt een bar op zoeken voor een pinxto en een drankje. Jammer genoeg valt er ook in de zomermaanden regelmatig neerslag waardoor niet alle dagen er uitzien als het hierboven geschetste ideaalbeeld.

Winterperiode

De wintermaanden in San Sebastian zijn over het algemeen de minst populaire maanden om een bezoek aan de stad te brengen. De kans op langdurige neerslag is er het hoogst, terwijl de gemiddelde dagtemperatuur er het laagst is. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er in deze periode rond de tien graden Celsius en in de avond en nacht zal dat nog een graad of vijf lager liggen. De stranden zijn verlaten en de zee kan soms flink onstuimig zijn. Op sommige dagen zal de zee zelfs tegen de kademuren van de stad aanslaan. Wil je tijdens deze maanden toch een bezoek aan San Sebastian brengen plan dan behoorlijk wat tijd in voor musea en het aquarium van de stad.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslagcijfers in San Sebastian liggen hoog, zeker voor Spaanse begrippen. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar, toch kan het er ook in de zomer flink regenen. Gelukkig zijn het vaak kortere hevige buien in deze periode waardoor je vaak snel weer van de zon kunt genieten. Anders is dat in de andere maanden van het jaar. Het sombere trieste weer kan soms dagen aanhouden, zeker als de wind vanuit het land komt en donkere regenwolken met zich meeneemt. Statistisch gezien is de maand april met zeventien regendagen de natste maand van het jaar.

Extreem weer

Door de invloed van de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan is de kans op extreem weer in San Sebastian erg klein. Toch zijn er altijd momenten in het jaar waar het weer zo verschillend is waardoor je over extremen zou kunnen praten. Denk hierbij aan temperaturen van boven de veertig graden Celsius in de zomermaanden of maanden waarbij de neerslag nog veel hoger ligt dan de toch al zo hoge regenverwachtingen. Er komen in San Sebastian geen orkanen of andere bijzondere weersverschijnselen voor.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van San Sebastian zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over San Sebastian. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van San Sebastian