Stedentrip in San Sebastian

San Sebastian is een steeds populairder wordende bestemming. De stad heeft veel factoren waardoor het er aangenaam toeven is. Zo is het de plek met de meeste Michelinsterren per vierkante kilometer. Dit zorgt voor een grote aanloop van liefhebbers van lekker eten. Daarnaast heeft de stad een mooie locatie aan de Golf van Biskaje en tal van interessante plekken.
Met die groeiende populariteit zijn er ook steeds meer mensen die een stedentrip maken naar San Sebastian. Het is zeer de moeite waard om hier een midweek of een lang weekend te verblijven en op deze manier te genieten van de stad en de omgeving. Op deze pagina geven we een aantal suggesties om te doen tijdens een stedentrip in San Sebastian. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties, maar we denken dat we een goed beeld scheppen en wellicht kunnen inspireren om andere zaken uit te zoeken. Laat je verrassen door deze gezellige veelzijdige stad in het Baskenland.Pinchos

Als één van de meest culinaire steden ter wereld kom je in San Sebastian een aantal uitstekende plekken tegen waar je kunt genieten van Pinchos. De letterlijke Spaanse vertaling voor Pincho is doorn. Een Pincho wordt gekenmerkt door het houten stekertje waarmee het kleine gerechtje bij elkaar gehouden wordt. Het gerecht wordt vooral gegeten in het noorden van Spanje, zo ook in San Sebastian. De Baskische naam voor pincho is Pinxto. Dit zal de naam zijn die het meest tegenkomt wanneer je dit wilt eten in San Sebastian. Waar pinchos vaak als component een stuk brood hebben, is dit bij Pinxtos altijd zo. Aan het eten van dit gerecht zit een groot sociaal component. Vaak worden ze gegeten in het bijzijn van vrienden en familie en hiermee is het eten van Pinxtos een belangrijke sociale gebeurtenis. Naast het brood hebben veel van de pinxtos ingrediënten als Heek, kabeljauw, ansjovis en Spaanse tortilla. In principe kunnen alle ingrediënten worden gebruikt en worden en toegevoegd bij het sneetje brood. Meestal wordt het gerecht genuttigd met een glas jonge witte wijn, txitkito. Ben je niet zo’n wijnliefhebber dan kun je er een glas bier bij pakken, genaamd zurito.

In San Sebastian zijn tal van gelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke Pinxtos.
De meeste bars hanteren redelijke prijzen. Een aantal van de bekendste en populairste plekken om het gerecht te eten zijn op dit moment Pinchos Bergara, Bar Zeruko en La Cuchara de san Telmo.
Geniet van deze heerlijke betaalbare hapjes onder het genot van een lekker drankje en een goed gezelschap.
Het eten van Pinxtos is een mooie manier om eens dingen te proeven die je anders niet zou durven proeven, maar in deze kleine porties zeer aantrekkelijk kunnen zijn.

Overnachten

Wanneer je wilt verblijven in San Sebastian is het aan te raden om een plek te hebben waar je kunt overnachten. In de stad en de directe omgeving zijn tal van hotels te vinden waar je prima een kamer kunt boeken voor één of meerdere nachten. De hotels zijn er in alle gradaties aanwezig. Ben je van plan om niet al te veel tijd in je hotelkamer door te brengen en is het alleen maar een plek om te slapen, dan kun je genoegen nemen met een kamer van twee of drie sterren. Heb je liever wat meer luxe en is je hotelkamer een plek om te kunnen ontspannen en je rust te vinden, dan kun je kiezen voor een hotel met vier of vijf sterren.
Naast de hotels kun je er ook voor kiezen om te slapen in een hostel of via platformen als Airbnb aan een onderkomen te komen. Deze laatste optie kan best wel leuk zijn, want zo nu en dan komen er prachtige locaties langs waar je anders nooit zou kunnen slapen als toerist.
Over het algemeen betaal je ook voor de locatie. Zo zijn kamers van hotels en B&B’s in de binnenstad wat duurder dan een vertrek daarbuiten. Dit verschilt niet veel met andere steden. Het voordeel van een logement in de binnenstad is dat je meteen bent waar je zijn wilt. Bekijk gewoon goed wat je wensen zijn en bepaal op die manier op welke wijze en waar je wilt overnachten.

Vind de goedkoopste hotelkamers in San Sebastian op Trivago.nl

Stranden van San Sebastian

San Sebastian ligt direct aan de Golf van Biskaje. Bovendien is de stad aan de waterzijde grenzend aan een baai die aan beide zijden wordt gemarkeerd door twee rotsen en nog eens op het water door een klein eiland. Daardoor is het relatieve ruige water van de Golf van Biskaje wat minder intens aan de stranden van San Sebastian.
In totaal zijn er in en in de directe omgeving van San Sebastian drie stranden te vinden. Daarmee is de stad een uitstekende locatie waarbij je een stedentrip kunt combineren met een zon-, zee-, en strandvakantie.
Van de drie stranden van San Sebastian is Playa de Ondaretta de meest westelijke. Het is tevens het kortste strand van de drie stranden rond de Baskische stad. Het grootste voordeel van Playa de Ondaretta is dat de getijde-invloed hier minder groot is dan bij de andere stranden. De voorzieningen aan het strand zijn verder prima en het is een uitstekende locatie om lekker te genieten van de zon en activiteiten rond en in het water.

Playa La Concha is het witte zandstrand dat direct aan het centrum van San Sebastian te vinden is. Het strand is maanvormig en heeft een lengte van zo’n 1350 meter. Het is een echt stadsstrand en geldt als één van de mooiste ter wereld. Hoe heerlijk is het om aan het einde van een dagje genieten van de stad deze dag te eindigen op het strand onder het genot van een zonsondergang en een verfrissende duik in het water van de baai. Op Playa La Concha kan dat uitstekend.
Het derde strand van San Sebastian is Playa Zurriola. Bij dit strand zijn de invloeden van de getijden en het weer wat groter. Hiermee is het een zeer populaire bestemming voor strandgangers die graag surfen. Zowel Golfsurfers als windsurfers hebben hier bij tijd en wijle fantastische omstandigheden waarbij het weer en de rol van de Golf van Biskaje een grote invloed hebben. Het strand ziet er heel mooi uit en ligt wat minder ingesloten. De wat ruigere watersporters zullen dit strand prefereren.

Stadswandelingen

Met haar ligging aan de Golf van Biskaje en het prachtige ruige Baskische achterland met enkele uitlopers van de Pyreneeën zijn San Sebastian en de omgeving een uitstekende regio voor het maken van wandelingen. Er zijn tal van wandelroutes in en rond de stad. We zullen ons nu vooral focussen op de wandelroutes in de stad. Hiervoor zijn legio mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een groepswandeling te doen onder begeleiding van een gids. Het voordeel hiervan is dat je relatief weinig geld kwijt bent en veel te weten komt over de plekjes van de stad door de informatie van de kundige gids. Heb je liever een wat kleiner gezelschap, dan kun je ervoor kiezen om een gids privé in te huren en op die manier een wandeling door de stad te maken. Wanneer je liever geen behoefte het aan de aanwezigheid van een gids hebt, kun je ook gebruik maken van een audiogids of een gids-app op je smartphone. De gezellige stad is uitstekend te verkennen te voet. Er zijn wel wat hoogteverschillen, maar voor de gemiddelde mens moet dit geen problemen geven.
Naast de typische informatieve wandelingen worden er ook wandelingen georganiseerd binnen bepaalde thema’s. Een leuke manier van een wandeling is een culinaire route in combinatie met enkele van de trekpleisters van de stad. Op deze manier koppel je het nuttige aan het aangename en heb je echt het gevoel dat je in het noorden van Spanje bent.
San Sebastian is ook een badplaats en er zijn ook speciale kustwandelingen.

De uitkijkpunten Monte Urgull en Monte Igueldo

San Sebastian bevindt zich tussen twee rotsbergen, Monte Urgull en Monte Igueldo.
Eerder hebben we al een vermelding gemaakt van deze twee heuvels en hier gaan we nog specifiek in op de uitkijkpunten die er te vinden zijn.
De meeste wandelroutes op Monte Urgull brengen je wel langs enkele van de mooiste uitzichtpunten. Een goed uitzicht op Monte Urgull is bij het bezoekerscentrum waar het grote Christusbeeld staat. Monte Urgull ligt ten oosten van de oude binnenstad en bied je een prachtig uitzicht over de stad en de baai. Vanaf dit punt zie je de andere rotsberg Monte Igueldo al duidelijk liggen.
Mocht je een wat mindere conditie hebben slechter ter been zijn, dan kan Monte Igueldo een uitkomst bieden om toch te kunnen genieten van enkele prachtige vergezichten over San Sebastian, de Golf van Biskaje en het achterland. Op deze berg is namelijk een kabelbaan aanwezig die je naar een prachtig uitkijkpunt brengt. Mocht je kiezen om er toch een wandeling van te maken, dan kom je langs een aantal mooie verscholen uitkijkpunten waarbij je soms alleen zicht hebt op de zee en een andere keer weer een prachtig uitzicht over San Sebastian. Bovenop Monte Igueldo is een panoramapunt aanwezig waar je met de daar aanwezige verrekijkers kilometers ver weg kunt staren. Dit is misschien wel het mooiste uitkijkpunt van de hele stad.

Winkelen

Wanneer je graag wilt winkelen is San Sebastian een verrassende en leuke stad om deze activiteit in te ontplooien. Je kunt in de stad terecht voor bekende merken, leuke souvenirs, kunst en antiek en er zijn een aantal plekken waar je geweldig inkopen kunnen doen voor de innerlijke mens.
Voor lekker eten en drinken ga je het best naar de markten van San Sebastian. Visliefhebbers weten dat Mercado de la Bretxa een van de beste plaatsen van de stad is. Een belangrijke andere overdekte markt is de Mercado de San Martín.
Wanneer je graag wilt shoppen bij de bekende kledingmerken ben je aan het goede adres in een aantal winkelcentra net buiten het centrum van de stad. Een bekend winkelcentrum is San Martín, een plek waar veel bekende traditionele merken wel een vestiging hebben. In het winkelcentrum Arcco Amara vind je naast kledingwinkels ook veel boekwinkels en bovendien een aantal gezellige restaurantjes. Het grootste winkelcentrum is Garbera, waarin 80 winkels zijn ondergebracht.
Liefhebbers van kunst en antiek staan in San Sebastian ook niet met lege handen. In de wijk Gros zijn veel kunstgalerieën en leuke antiekwinkels. Naast deze twee type winkels zijn er zeer ook veel surfwinkels, waardoor het straatbeeld apart is. Zowel mensen die graag surfen als liefhebbers van kunst en antiek zijn veel te vinden in de wijk Gros.
Voor traditionele winkels en leuke souvenirs ben je in Parte Vieja aan het juiste adres. Naast de vele authentieke winkeltjes waar je leuke souvenirs en typische delicatessen kunt kopen, zijn er in deze straat verschillende bekende winkelketens.Uitgaan

Dat je in San Sebastian fantastisch het uitgaan is alleen al duidelijk door de aanwezigheid van de vele restaurants. Het aantal Michelinsterren heeft hier de hoogste concentratie per vierkante meter. Op culinair vlak is San Sebastian een walhalla. Naast de vele exquise restaurants, zijn er uitstekende plekken waar je lekkere pincho’s en tapas kunt eten. Voor elke beurs is er wel een lekkere eetgelegenheid waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.
Ook wanneer je na je restaurantbezoek nog een stapje in de wereld wil zetten zijn er in San Sebastian tal van opties. In Parte Vieja zijn veel bars te vinden waar je heerlijk kunt genieten van lekkere lokale wijn en bier. Als je graag wat chiquer een stapje in de wereld zet kun je terecht in Calle Reyes Católicos.
De wijk Gros biedt veel uitgaansgelegenheden die gericht zijn op jongeren en surffanaten. Mocht je graag een club willen bezoeken, dan kan dat ook goed in deze Baskische stad aan de Golf van Biskaje. In Illumbe zijn een aantal clubs gevestigd waar tot in de late, beter gezegd vroege uurtjes gefeest kan worden. Het mooie van de meeste clubs van San Sebastian is dat ze gratis toegankelijk zijn. Natuurlijk zijn de prijzen van de drank te vergelijken met die van andere clubs, maar je kunt dus prima bepalen welke club jij het gezelligst vindt zonder hiervoor diep in de buidel moeten tasten.
Een zeer bekende en populaire club is Bataplan. Deze discotheek biedt ruimte voor zo’n 1000 gasten en heeft een dakterras waarop je uitkijkt over het strand. San Sebastian is een echte stad waar je prima kunt uitgaan, zowel wat betreft culinaire uitstappen als op het vlak van bars en discotheken.

Fietstochten

Het Baskenland heeft veel met fietsen. Jarenlang was er een eigen Baskische wielerploeg, Euskatel en het fietsen zit de Basken in het bloed. De laatste jaren komen er steeds meer fietspaden tussen de grote Baskische steden waarmee het bestuur fietsen probeert aan te moedigen. Een aantal Baskische steden staan bekend als de meest fietsvriendelijke steden van Spanje.
In San Sebastian zijn uitstekende fietsverbindingen. Op de fiets kun je praktisch alle plekken van de stad bereiken. Of Het nou de mooie stranden zijn, de gezellige oude binnenstad of één van de heuvels buiten de stad; in San Sebastian is aan de fietsers gedacht.
De stad en de omgeving hebben tal van leuke fietsroutes. Dit zijn routes voor de meer ervaren fietsers, maar ook voor mensen die niet zo fanatiek zijn en graag is op hun gemak een dagje op uit trekken.
De echte sportieveling kan ervoor kiezen om zijn eigen fiets mee te nemen, of zelfs vanaf huis in Nederland naar San Sebastian toe te fietsen. Een heel mooi avontuur, maar wel tijdrovend.
Gelukkig zijn er in de stad veel fietsverhuurders, zodat je de moeite niet hoeft te nemen om je eigen fiets helemaal tot in de Baskische stad te krijgen. Er zijn bedrijven waar je prima onderhouden racefietsen kunt huren, maar dat zijn ook verhuurbedrijven waar je op een gewone fiets of een e-bike erop uit kunt trekken. Afhangende van je wensen is het huren van een fiets goed betaalbaar tot wat duurder. Feit is wel dat San Sebastian een paradijs is voor fietsers.

Vind de leukste fietstours in San sebastian op Baja Bikes