Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor San Sebastian op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over San Sebastian vind je terug op de vele San Sebastian en Baskenland sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over San Sebastian of de regio Baskenland kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.Alarmnummer

Het algemene noodnummer in San Sebastian is als de meeste plaatsen in Europa 112.

Douane

Spanje hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, ze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het leidingwater in San Sebastian is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater.

Drugs

Het gebruiken, bezitten, kopen en invoeren van alle soorten drugs is verboden in San Sebastian.

Elektriciteit

Als je naar San Sebastian reist heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in San Sebastian. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Feestdagen

Voor San Sebastian staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

Nationale feestdagen
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
19 maart – San José
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen (nationaal)
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In augustus wordt Semana Granda – Aste Nagusia gevierd. Dit is de belangrijkste feestweek van San Sebastian.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in San Sebastian. Het geven van fooi is iets persoonlijks, maar men is Spanje wel gewend om fooi te krijgen. De hoogte van de fooi kun je natuurlijk af laten hangen van de kwaliteit van de service en het eten en drinken.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn door heel San Sebastian heen meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan. Mits je pas hiervoor geschikt is.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Sommige bars, restaurants en winkels hebben nog geen mogelijkheid om te pinnen. Zorg dat je altijd genoeg contanten op zak hebt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Gelukkig is een pinautomaat vaak niet ver uit de buurt.

Internet / Wi-Fi

Wie kan tegenwoordig nog zonder internet op reis. Je kunt natuurlijk gebruik maken van mobiel internet op je telefoon, maar vanwege de kosten is het vaak interessanter om gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken. Die zijn er in San Sebastian genoeg te vinden. Veel restaurants en bars bieden gratis draadloos internet aan. In hotels kun je tegenwoordig bijna altijd gebruik maken van draadloos internet, wel of niet betaald.

Taal

San Sebastian is net als de rest van het Baskenland tweetalig het Baskisch en het Spaans zijn beide de officiële taal van de stad. Het Baskisch wordt in heel Baskenland gesproken en is op geen enkele manier verbonden met het Spaans. De meeste inwoners van San Sebastian spreken het Baskisch onder elkaar. Heb je net je vakantiecursus Spaans weer opgehaald, dan kun je zonder problemen iemand aanspreken, omdat iedereen in San Sebastiaan ook uitstekend Spaans spreekt.
Met Engels kom je over het algemeen ook ver in San Sebastian, al hebben we zelf gemerkt dat niet iedereen Engels spreekt. Dit geldt met name voor taxichauffeurs en op plekken waar wat minder buitenlandse toeristen komen.

Tijdsverschil

San Sebastian ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijd regeling die gelijkloopt met de onze. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en San Sebastian.

Veiligheid

San Sebastian is een veilige stad. De sfeer is er gemoedelijk en als toerist kun je je redelijk onopvallend door de stad bewegen. Toch zijn er ook in San Sebastian mensen die het op je geld en waardevolle spullen gemunt hebben. Zakkenrollers en gauwdieven zijn actief op straat, op de stranden en in het openbaar vervoer. Ze slaan vooral toe op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk hierbij aan de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, het openbaar vervoer en de winkelstraten. Het spreek misschien voor zich, maar laat ook op de stranden van San Sebastian geen waardevolle spullen onbeheerd achter. Het zou vervelend zijn als je na een verkoelende plons in de zee je terugkomt en je spullen verdwenen zijn.