Bezienswaardigheden in San Sebastian

De Baskische stad San Sebastian is een geliefde plaats voor veel toeristen. Naast dat het de culinaire hoofdstad is van de wereld, is het een bruisende badplaats. De stad heeft tal van interessante oude gebouwen en prachtige musea. Op deze pagina laten we een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van San Sebastian aan bod komen.
Op deze manier heb je een mooi overzicht van alle mogelijkheden die er zijn wat betreft bezienswaardigheden. Natuurlijk is het onmogelijk om op deze pagina alle trekpleisters de verdiende aandacht te geven, maar zijn ervan overtuigd dat we er goed in geslaagd zijn om een aantal van de belangrijkste plekken van de stad aan bod te laten komen.Kursaal

Het Kursaal is het congres paleis en auditorium van San Sebastian. Het bijzondere gebouw is ontworpen door Rafael Moneo en staat op de plaats waar de Urumea rivier in de Golf van Biskaje stroomt. De bijzondere ligging en ontwerp van het gebouw zorgt ervoor dat het Kursaal een van de belangrijkste blikvangers van de stad is geworden. In het gebouw wordt ieder jaar het filmfestival van San Sebastian georganiseerd en Jazzaldia, het jazzfestival van de stad.

Kathedraal San Sebastiaan del Buen Pastor

De Catedral del Buen Pastor de San Sebastián, zoals de inwoners van San Sebastian de kathedraal noemen, is nog vrij nieuw. De kathedraal opende haar deuren op 30 juli 1897, maar door zijn neogotische stijl oogt hij wel wat ouder. Sinds 1953 mag het gebouw zich kathedraal noemen en is het de zetel van het bisdom van San Sebastian. Het materiaal dat is gebruikt voor de bouw van de kathedraal is zandsteen en de neogotische elementen geven de kathedraal een fraai uiterlijk. Het is vooral de buitenzijde van de kathedraal die imposant oogt; het interieur oogt een stuk minder spectaculair. De glas-in-loodramen maken de binnenzijde nog wat mooier. In de crypte van het kerkgebouw liggen in een tombe de restanten van de eerste priester van deze parochie, Martín Lorenzo de Urizar.
Een ander mooi element dat contrasteert in de sobere binnenruimte is het orgel. Het orgel dateert uit 1954 en was in die tijd één van de grootste orgels van Europa en zelfs de grootste van Spanje. In totaal heeft het orgel 9535 pijpen.
Het is vooral de buitenzijde van het kerkgebouw die zeer aantrekkelijk is. Wanneer je door de straat loopt waaraan het kerkgebouw te vinden is, doemt deze op indrukwekkende wijze al voor je op.

Museo Naval

Een deel van het Baskenland ligt aan de Golf van Biskaje. Door de jaren heen heeft het gebied zijn eigen maritieme tradities en werkwijzen ontwikkeld. Wanneer je meer wilt weten over de scheepvaart in deze regio ben je bij het Museo Naval San Sebastian aan het juiste adres.
In het scheepvaartmuseum leer je meer over de geschiedenis van de Baskische scheepvaart die voor lange tijd uit twee hoofdthema’s bestond; namelijk de visserij en de walvisvaarderij. Je leert in dit museum veel over het maritieme erfgoed van de regio.
Het museum is niet al te groot. Dat is niet per se een minpunt, maar juist fijn voor bijvoorbeeld gezinnen met kleine kinderen. Je hebt niet al te veel tijd nodig om het museum te bezoeken. Kinderen kunnen hierdoor toch veel mee krijgen van alles wat er in het museum te zien en te leren is, ondanks hun vaak kortere periode om aandacht te houden.
Wij raden aan om het museum van boven naar beneden te bezoeken. In totaal zijn er drie verdiepingen waarbij de bovenste verdieping educatieve doeleinden heeft. Een bezoek aan het museum is goed te combineren met een bezoek aan het aquarium van San Sebastian.

Monte Igueldo

Net ten westen van San Sebastian bevindt zich de heuvel Monte Igueldo. Er zijn meerdere redenen om deze plek te bezoeken. Een zeer voor de hand liggende reden is dat je vanaf deze plek een prachtig uitzicht hebt over San Sebastian en de baai waaraan het plaatsje ligt.
Een andere reden om naar Monte Igueldo te gaan is het oude pretpark dat hier te vinden is. Ondanks dat veel van de attracties niet zo spectaculair zijn als bij grote pretparken, is het voor de meeste kleine kinderen de hemel op aarde. Je kunt kiezen om de berg op te gaan met de auto, te voet of via de kabelbaan. Natuurlijk kun je met de kabelbaan naar boven en na afloop te voet naar beneden. Op deze manier maak je een mooie wandeling door het groene gebied van de heuvel. Als je naar beneden wandelt kom je langs een aantal prachtige statige villa’s.
Monte Igueldo is een leuke plek net buiten het centrum van San Sebastian. Voor het pretparkje betaal je geen entree, maar als je kind op één van de attracties wilt, betaal je per attractie een kleine vergoeding. Een mooi moment om Monte Igueldo is net aan het einde van de dag voordat de zon ondergaat. De zonsondergang vanaf de uitkijkpunten op deze heuvel zijn adembenemend.

Palacio Miramar

Het paleis van Miramar is zeer de moeite van een bezoek waard. Het bouwwerk heeft een mooie ligging midden in een groene omgeving, met op de achtergrond de baai van San Sebastian. Dit paleis is er gekomen, omdat Isabella II van Spanje graag in San Sebastian op vakantie ging om er in de zee te baden. Later volgden andere leden van de koninklijke familie haar voorbeeld. Zo ontstond de zomerresidentie Palacio Miramar.
Wat het paleis zo uniek maakt, is de Engelse stijl waarin ze is gebouwd. Daarnaast zijn er een aantal neogotische elementen die prima samenvloeien in deze Engelse stijl. De kamers zijn van binnen in dezelfde Engelse stijl vormgegeven, waardoor het gebouw een mooie geheel vormt. Mooie voorbeelden van de binnenzijde zijn de witte kamer, de muziekkamer en de houten zaal. Ook de andere vertrekken in Palacio Miramar zijn in harmonie met de architecturale stijl vormgegeven. In de mooie groene tuinen kun je lekker wandelen met aan de ene kant Palacio Miramar en aan de andere kant de prachtige kustlijn.
De ruime groene tuin met veel gras is ook de locatie van het jaarlijkse filmfestival dat in San Sebastian wordt georganiseerd.

Playa de la Concha

Direct bij het centrum van San Sebastian aan de baai ligt Playa de la Concha. Dit is het grootste strand van San Sebastian en tevens het drukstbezocht. In totaal is het strand zo’n 1350 meter lang. Door de ligging aan de baai heeft het strand de vorm van een halvemaan. Samen met de stad op de achtergrond en de twee heuvels maakt dat de locatie van het strand erg mooi.
Het is een levendig strand waar het centrum van San Sebastian niet ver weg is. Op de aangrenzende Boulevard kun je uitstekend wandelen en de beschutte baai verleent zich goed voor een aantal activiteiten op het water, zoals zeilen, kajakken en kanoën.
Natuurlijk kun je er ook heerlijk genieten van de zon en zo nu en dan, na een wat langere liggen bakken, de verfrissing zoeken in de Golf van Biskaje. Een andere optie is om het bezoek aan het strand te combineren met een bezoek aan de stad. Het is een heerlijke verfrissende en ontspannende manier om je dag af te sluiten.

Parte Vieja

Parte Vieja is de naam van het oude centrum van San Sebastian. Deze regio is gekend als een gezellige en sfeervolle plek van de stad. De oude binnenstad wordt opgesierd door mooie oude authentieke woningen waarin vaak gezellige bars, restaurantjes en winkeltjes gevestigd zijn.
De oude binnenstad van San Sebastian is zeer karakteristiek. De oude huizen en de smalle straatjes dragen hier zeker aan bij.
Mensen die graag winkelen moeten bij deze plek van de stad zijn. Naast een aantal bekendere kwaliteitswinkels zijn er ook typische kleine winkeltjes aanwezig die je alleen hier zult vinden. Zowel mensen die graag rondstruinen in een gezellige oude stadskern als liefhebbers van winkelen zullen hier ook zeker aan hun trekken komen. Stel dat je winkelt met een koppel waarvan de wederhelft niet met hetzelfde enthousiasme deze hobby deelt, dan kan deze ervoor kiezen om zichzelf te plaatsen op stoel aan het tafeltje op één van de vele gezellige terrasjes.
In de wijk zijn ook een aantal leuke hotelletjes te vinden. Wanneer je van plan bent om wat langer te verblijven in San Sebastian kan dit een leuke wijk zijn voor je verblijf. Het ligt mooi centraal en de trekpleisters in de omgeving van de stad zijn vanuit Parte Vieja makkelijk bereikbaar.

Museo de San Telmo

Aan de voet van de heuvel Urgull aan Zuloaga plaza vind je het Museo de San Telmo. In dit museum leren bezoekers van alles over de Baskische cultuur; zowel de hedendaagse als de wat oudere cultuurverschijnselen binnen de Baskische gemeenschap.
Hoewel het Museo de San Telmo een museum is, heeft deze instantie een nog veel bredere rol binnen de Baskische gemeenschap. Kennis en ideeën worden hier gebundeld om zo te werken aan de toekomst van het Baskenland.
De collectie is op te delen in twee segmenten. Een deel van de collectie staat uit objecten uit lang vervlogen tijden, maar die wel raakvlakken hebben met de Baskische identiteit. Je kunt hierbij denken aan religieuze uitingen, maar ook aan bijvoorbeeld de geschiedenis van de walvisvangst en de ijzermijnen uit de regio. Binnen dit segment van de collectie zijn ook een aantal schilderijen van bekende schilders, zoals El Greco, Sorolla en Ignacio Zuloaga.
Het andere deel van de collectie van het museum richt het zich op het hedendaagse Baskenland. Hier worden de exposities gehouden die een beeld scheppen van het huidige Baskenland. Vaak zijn de exposities in het nieuwe deel van het museum van tijdelijke aard en worden verschillende aspecten uit de Baskische regio gepresenteerd aan de bezoekers. Natuurlijk zijn er een aantal hedendaagse objecten die deel uitmaken van de vaste collectie en altijd tentoongesteld worden.

Peine del Viento XV

Het kunstwerk Peine de Viento XV is ontworpen door de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida en is te vinden aan het einde van de boulevard van San Sebastian. Het kunstwerk bestaat uit drie losse delen, waarbij het lijkt alsof ze losgebroken zijn van elkaar. Op dagen dat het stormt, fluit de wind langs het kunstwerk en lijkt het muziek te maken. Voor het kunstwerk is een plateau gemaakt waar je ook op stormachtige dagen veilig voor de golven kunt staan. Kijk wel uit want op sommige plaatsen zitten “blow-holes” in de grond waar het water soms hard kan uitspuiten.

Monte Urgull

Monte Urgull is één van de twee rotsheuvels die zo kenmerkend zijn voor de plaats San Sebastian. Monte Urgull is een mooie groene heuvel en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over San Sebastian, de Golf van Biskaje en de haven.
Toch is het niet alleen een groene natuurrijke omgeving op de berg die zo interessant is. In het verleden hadden de twee rots bergen een groot strategisch belang. In de 12e eeuw werd daarom het Fort Castillo de la Mota gebouwd. Een andere bezienswaardigheid op Monte Urgull is de kapel met een 12,5 meter hoog Christusbeeld. Sinds 1924 is er ook een militaire begraafplaats op de rots.
Deze combinatie van een mooie een groene omgeving met fantastische uitzichten op de stad en een aantal interessante bezienswaardigheden, maken van Monte Urgull een populaire plaats.
Je leert er veel over de geschiedenis van San Sebastian en het strategisch belang van Monte Urgull. Aan de voet van de heuvel liggen nog verschillende andere interessante trekpleisters. Zo loopt er rond de rotspartij een mooie promenade met uitzicht op de Golf van Biskaje en het stadsaquarium ligt tevens aan de voet van Monte Urgull. Langs Monte Urgull krijg je bovendien toegang tot Parque de Ulía, een park waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van een picknick.

Santa Maria del Coro

In het noordelijk deel van de stad San Sebastian ligt de basiliek Santa Maria del Coro. Wanneer je door het oude stadscentrum wandelt, komt het kerkgebouw zo nu en dan al prominent in je blikveld. Dan weet je al meteen dat je daar vroeg of laat ook een kijkje wil nemen.
De kerk is gebouwd op een plek waar vroeger een Romeinse kerk stond. De basiliek is in feite over de oude Romeinse kerk heen gebouwd. Het resultaat is een unieke vorm van architectuur, namelijk in Romanogotiek.
Een andere reden waarom de kerk zo in het oog springt, is het feit dat er door de eeuwen heen nogal wat veranderingen zijn aangebracht aan het kerkgebouw. Deels voor uitbreidingen en deels door rampspoed en oorlog.
Wanneer je de binnenzijde van het kerkgebouw bezoekt, valt je meteen het prachtige orgel op dat een prominente centrale plaats inneemt. De koepel van het kerkgebouw is aan de binnenzijde ook erg mooi. Veel buitenlicht zorgt ervoor dat deze koepel op een mooie natuurlijke manier wordt verlicht en contrasteert met de rest van het interieur van de basiliek. Let bij de buitenzijde goed op de prachtige details in de façade aan de ingang van het kerkgebouw.

Isla de Santa Clara

Naast de twee rotsbergen waar San Sebastian tussen verscholen zit is het eiland Isla de Santa Clara zeer bepalend voor de omgeving. Het eiland draagt bij aan het relatieve rustige water in de baai. De zee achter het eiland is een stuk ruiger.
Het eiland is zeer de moeite van een bezoek waard door de aanwezigheid van unieke flora en fauna.
De vuurtoren van Santa Clara is een prachtig bouwwerk dat mooi contrasteert met het overwegende groene rotseilandje. Enkele bijzondere plantensoorten die je aantreft op het eiland zijn de tamarisk, het enorm hoge pijlriet, ficussen en de geraniumsoort robertskruid.
Een van de diersoorten die je vindt op het eilandje is de Spaanse muurhagedis. Een bijzondere vogel die hier te vinden is, is de kuifaalscholver. Deze vogel is iets kleiner dan de gewone aalscholver en vooral herkenbaar door een dunnere snavel en de zichtbare kuif bij volwassen exemplaren.
Naast de prachtige diersoorten, bloemen, planten en andere begroeiing heeft het eiland ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van San Sebastian. Aan het eind van de zestiende eeuw brak de pest uit in de stad. Mensen die besmet waren met deze dodelijke ziekte werden naar het eiland gebracht om zo te voorkomen dat de ziekte zich verder kon verspreiden.

Aquarium San Sebastian

El Aquarium-Palacio del Mar de Donostia-San Sebastián is zonder twijfel een van de meest populaire attracties van het hele Baskenland. Jaarlijks weet het aquarium zo’n 300.000 bezoekers aan te trekken. De locatie van het aquarium is al erg mooi en ligt verscholen tussen de haven en de oude stad aan de voet van de Monte Urgull. Het aquarium opende haar deuren in 1928. De collectie van 200 diersoorten richt zich veelal op het zeeleven uit de regio van de Golf van Biskaje. Door de jaren heen is het aquarium uitgebreid. Een absoluut hoogtepunt is de tunnel waarbij je 360° zicht heb op tropische vissen om je heen. In totaal zijn er 31 aquaria waarbij het Oceanarium met de 360° tunnel niet meetelt. Dit enorme aquarium heeft een inhoud van anderhalf miljoen liter water en er zwemmen 40 vissoorten in. Het is prachtig om door deze tunnel heen te lopen.
De kleinere aquaria zijn bovendien zeer interessant en geven een goed beeld van het maritieme leven van de Noord-Atlantische wateren.
Het aquarium is een leuke locatie om met kinderen te bezoeken. Naast dat kinderen gefascineerd zijn door dieren, waaronder vissen, is het ook heel leerzaam om op deze leuke manier meer te weten te komen over het maritieme leven.